Welkom op de website van

Wespenbestrijding - Overijssel

Er leven verschillende soorten wespen in Nederland. De meest voorkomende en bekendste soorten zijn ''de Gewone wesp en de Duitse wesp'' samen worden ze ook wel limonade wespen genoemd. Het verschil zit hem voornamelijk in de grote van het insect. Voor een onervaren persoon is dit moeilijk te zien. De Limonade wespen maken de bekende wespenbollen en is het meest agressieve soort in Nederland.

Dan hebben we nog de graafwespen. Graafwespen maken gangetjes/holletjes tussen het trotuar of sierbestrating. Ze leven solitair en zijn ongevaarlijk. Deze worden dan ook niet bestreden.

Franse-veldwesp-van-bovenaf Franse Veldwesp

Wat wij als bestrijder steeds vaker zien is de ''Franse veldwesp''. Deze wesp maakt in kleine groepjes een open wespennest (zonder Bol). In Nederland meestal onder de dakpannen, dakramen, kozijnen of een beschutte plek. Deze wesp eet alleen insecten en komt (bijna) niet op zoetigheid af. Het is een vrij rustige wespensoort en steekt alleen bij gevaar. Kenmerkend voor dit soort is: dat er vaak meerdere kleine nestjes bij elkaar zitten, dit ten opzichte van limonade wespen die het liefst maar 1 nest in de buurt hebben. Kenmerkend voor dit soort: langere achterpoten die ze laten hangen in de lucht en smaller lichaam dan limonade wespen. Bestrijding is meestal niet nodig omdat ze bijna niet op zoetigheid afkomen en dus niet echt bij mensen in de buurt komen en niet zo agressief zijn. 

Europese-Hoornaar-wesp Europese Hoornaar wesp

Nog een bekende wespensoort in Nederland is de Europese Hoornaarwesp. Een zeer grote wespensoort tot 3,5 cm lang. Minder agressief als limonadewespen maar zeker niet ongevaarlijk. De steek van een Hoornaar wesp is pijnlijker dan die van limonade wespen, maar bevat minder gif. De Hoornaar eet bij voorkeur insecten die hij met zijn angel dood. 

Limonade Wespen (Paravespula vulgaris)

Uiterlijk                                              

Volwassen werksters zijn ca. 1 tot 1,5 cm lang. Gele met zwarte dwars aftekeningen op het achterlijf en kenmerkend de ’wespentaille’. Dat is de overgang van borst naar achterlijf wat sterk is ingesnoerd.

Leefwijze                                                                    

Gewone-wesp-zijkant De Gewone wesp

Wespen leven in nesten (staten), een grijze tot geelachtige bol, waarin zich de raten bevinden. Nesten vindt men in de grond, in spouwmuren, aan balken e.d. in of om gebouwen. In het voorjaar, start na de overwintering de jonge koningin met de bouw van een nest. In de zogenoemde raten worden eitjes afgezet samen met wat voedsel. Uit de afgezette eitjes komen de larven, waaruit na verpopping de werksters ontstaan, die de verdere uitbouw van het nest, de verzorging van de larven etc. op zich nemen. In de zomer ontstaan er in de wespengemeenschap ook mannelijke (darren) en vrouwelijke individuen (koninginnen), die het nest verlaten om te paren. De mannetjes sterven en de jonge koninginnen gaan de winter in. Het nest is daarmee verlaten en wordt niet meer gebruikt. Wespen zijn echte jagers, de larven voeren ze groot met vliegen, muggen, bijen, rupsen en niet of weinig behaarde insectenlarven. Eiwitten dat hebben ze nodig. Volwassen wespen leven van suikerhoudende middelen zoals nectar (uit bloemen), honingdauw (vloeibare afscheiding van bladluizen) maar ook rijpe vruchten staan op het menu. 

Wering en of bestrijding

Voorzie ramen en deuren van fijnmazige goed sluitende horren. Of maak regelmatig de afvalcontainer schoon en zorg dat het afval goed afgesloten is. Hygiëne is erg belangrijk en zal het aantrekken van wespen sterk verminderen. Vermijd kieren, spleten of openingen in spouwmuren dit bied een goede gelegenheid om voor jonge koninginnen de winter door te komen, en in het voorjaar eitjes af te zetten.

Nuttige insecten

Wespen kunnen zeer hinderlijk zijn en pijnlijke steken toebrengen met als gevolg allergische reacties. Toch zijn wespen zeer nuttige dieren. Zo geven ze een belangrijke bijdrage aan de bestuiving van bloemen en planten. En ruimen veel schadelijke insecten op zoals vliegen, muggen etc. Daarom is het van belang dat een wespennest die geen overlast bezorgt, met rust gelaten dient te worden.